Bolonja

Bolonja je najpoznatija po Bolonjskom univerzitetu, najstarijem u Evropi, veoma cenjenom i poštovanom danas. Kao stari univerzitetski grad ona je i dalje mesto na koje dolaze mnogi studenti zbog njene tradicije i kulturnog bogatstva. U ovom gradu danas studira oko 100.000 studenata ili četvrtina gradskog stanovništva. Od pre desetak godina, sistem studiranja koji se primenjuje i u Srbiji nosi naziv baš po ovom gradu.

Bolonja je sedmi po veličini grad u Italiji i glavni grad istoimenog okruga. Ipak, kao grad sa najvećim sačuvanim starim gradskim jezgrom u državi, Bolonja je i važno turističko odredište u Italiji. Takođe, stari deo Bolonje je pod zaštitom UNESKO-a.

Naziv grada vezuje se za galsko pleme Bolije, iz koja je izveden prvo starorimski naziv grada Bononija (Bononia), a zatim i današnji. Ono što je jako simpatično jesu nadimci koje ovaj grad ima, a vezani su za gradske posebnosti:

Bologna Educata (Obrazovana Bolonja) - kao što smo već rekli, Bolonja je značajan univerzitetski grad

Bologna Torrata (Tornjevita Bolonja) - Stari deo Bolonje krase mnogobrojni tornjevi, koje su pre više vekova gradile bogate porodice, a pogađate, bogatstvo se merilo u što višem i što krivljem tornju

Bologna Grassa (Debela Bolonja) - Bolonja i pokrajina Emilija-Romanja su središte industrije testenina, po kojima je poznata italijanska kuhinja

Bologna Rosa (Crvena Bolonja) - Bolonja je oduvek bila liberalan i slobodouman grad, pa je ona jedini značajniji grad u državi gde tokom proteklih 50-ak godina vlast stalno drže socijalisti.

Pojedini zajedljivci govore da je crvena boja danas malo izbledela i prešla u rozu, budući je grad istovremeno i središte brojnih homoseksualnih asocijacija i udruženja.

Preporuka agencije

Vila 4 You Residence - Sitonija - Salonikiou
Vila 4 You Residence - Sitonija - Salonikiou
Detaljnije
Berlin Green Park - Bugarska - Zlatni Pjasci
Berlin Green Park - Bugarska - Zlatni Pjasci
Detaljnije
Vila Avantis - Evia - Rovies
Vila Avantis - Evia - Rovies
Detaljnije
Holiday Inn Dubai Al Barsha - Dubai - Avionom
Holiday Inn Dubai Al Barsha - Dubai - Avionom
Detaljnije