Italija

LETOVANJE ITALIJA 2017

SICILIJA, LIGURIJA I AZURNA OBALA, RIMINI, LIDO DI ESOLO, SARDINIJA

Italija je vodeća i najposećenija turistička destinacijaItalija Evrope. Letovanje u Italiji je svojevrstan doživljaj jer pored prelepih plaža turisti mogu da uživaju u odličnoj kuhinji, kvalitetnim vinima i obilascima gradova.  Italija izlazi na pet mora i ima obalu dugu 7 600 kilometara. Italija ima neke od najlepših plaža na svetu. Gradovi, mesta i odmarališta na obalama Italije privlače sve više turista svake godine koji odsedaju u letovalištima na  Jadranskom, Jonskom, Tirenskom, Sredozemnom ili Ligurijskom moru. Italija ima 225 plaža i 60 marina - luka koje su nagradjene Plavom zastavom Evropske unije 2010. godine. Ova nagrada se dodeljuje najbezbednijim oblastima i plažama sa čistom i kvalitetnom vodom za kupanje, kao priznanje za vrhunski kvalitet. Brojnim turistima je plava zastava vodeći orijentir pri odabiru destinacije za letovanje. Najpoznatija letovališta Italije nalaze se na Ligurijskoj obali ili čuvenoj Rivijeri cveća na koju se nadovezuje Francuska azurna obala. Veoma su popularna i ostrva Sardinija, Sicilija, Kapri kao i Napolitanski zaliv. Na Jadranskoj obali preporučujemo letovališta Lido di Jesolo i Rimini. 

Pored prelepih plaža Italija ima veoma zanimljivu i dugu istoriju i kulturu, prelepe gradove, ljubazne domaćine pa vas na letovanju u Italiji očekuje bezbroj zanimljivosti i lepih doživljaja.

Italija  ili zvanično Italijanska Republika nalazi se na jugu Evrope na apeninskom poluostrvu. U sklopu Italije su i tri velika ostrva: Sicilija, Sardinija i Elba. Do Italije kopnenim putem dolazi se najbrže preko Hrvatske i Slovenije. Jedinu kopnenu granicu Italija ima na severu, na Alpima, gde se graniči sa Slovenijom, Austrijom,Švajcarskom i Francuskom. Na teritoriji Italije nalaze se i dve nezavisne države San Marino koji je u blizini letovališta Rimini  i Vatikan na teritoriji grada Rima. 

Glavni grad Italije je Rim, mesto nastanka Rimskog carstva, jednog od najvećih carstava starog veka.  Pored kulturno istorijskih spomenika, muzeja i čuvenih karnevala Italija  je poznata po vrhunskoj modi, dizajnu, sportu, automobilima, muzici i još mnogo čemu što ćete i sami otkriti.

Italija je jedan od osnivača NATO-a, grupe G8 i Evropske ekonomske zajednice, današnje Evropske unije.

Italija je veoma rano odigrala značajnu ulogu u kulturi i umetnosti. Rimska antika bila je u vreme Rimskog carstva uzor ostalim evropskim zemljama. Čak i u srednjem veku i u doba renesanse Italija je ostala uzor u umetnosti, kulturi i istraživanjima ostalim zemljama Evrope. Veoma je poznato italijansko slikarstvo, vajarstvo i arhitektura. Italija je bila je rodno mesto izuzetnih umetnika kao što su Leonardo da Vinči, Botičeli, Rafael, Mikelanđelo, Galileo, Dante Aligieri ...

Koloseum, krivi toranj u Pizi, Venecijanski kanali, Milanska katedrala... Sve znamenitosti Italije veoma su posećene, jer kako je napisao Gete, svako kamenje, palata i po koja ulica ima i govori svoju priču i sve je oduhovljeno u svetim zidinama večnog Rima ali Italija bez Sicilije je kao čovek bez duše!  Zemlja koja može da računa istoriju od skoro 3000 godina, dakle opet po Geteu ne živi od danas do sutra, poznata je i po jelu (pica, pasta, špagete ...), vinu, načinu života, pozorištu, literaturi, poeziji, muzici (posebno operi) i dobrom ukusu.

Preporuka agencije

Hotel Le Soleil - Italija - Lido di Jesolo
Hotel Le Soleil - Italija - Lido di Jesolo
Detaljnije
NIKOS VILLAS - Santorini - Oia
NIKOS VILLAS - Santorini - Oia
Detaljnije
Hotel Delfin - Bugarska - Sunčev Breg
Hotel Delfin - Bugarska - Sunčev Breg
Detaljnije
Hotel Stella Marina - KALABRIJA - CAPO VATICANO
Hotel Stella Marina - KALABRIJA - CAPO VATICANO
Detaljnije