Španija

Španija (šp. España, kat. Espanya, gal. España, bask. Espainia), zvanično Kraljevina Španija je južnoevropska[2] država, smeštena na jugozapadu kontinenta na Pirinejskom poluostrvu i nekoliko susednih arhipelaga i enklava. Graniči se sa Portugalijom na zapadu i Francuskom i Andorom na severoistoku. Izlazi na Sredozemno more na jugu i istoku i Atlantski okean na severu i severozapadu, evropski deo Gibraltara graniči s Španijom. Glavni grad je Madrid. U sastavu Španije se takođe nalaze i dva arhipelaga: Balearska ostrva u Sredozemnom moru i Kanarska ostrva u Atlantskom okeanu. Seuta i Melilja (dve enklave na severu afričkog kontinenta sa statusom autonomnih gradova), kao i Livija (enklava u francuskim Pirinejima), takođe pripadaju španskoj državi.

Španija je članica Ujedinjenih nacija, Evropske unije i NATO saveza.

Španija, zemlja strasti, flamenka, toreadora, Pikasa, Gaudija, Servantesa, Dalija, gitare, festivala, fudbala, sunca, zlatnih plaža... Nalazi se na jugozapadu Evrope i zauzima veći deo Pirinejskog poluostrva. Deo Španije čine i dva arhipelaga u Sredozemnom moru, Balearska ostrva u Atlantskom okeanu, Kanarska ostrva.

Graniči se sa Portugalom na zapadu i Francuskom i Andorom na severoistoku. Na jugu i istoku izlazi na Sredozemno more, a na severu i severozapadu na Atlantski okean.

Španija ima preko 43 miliona stanovnika, od cega preko 3 miliona živi u Madridu, glavnom gradu. Jedna je od najposećenijih i najprivlačnijih destinacija na svetu, ono što privlači turiste su spomenici izuzetne istorijske i umetničke vrednosti, prirodne lepote, specifičan španski temperament i gostoljubivost domaćina.

Španija ima jednu veliku tradiciju dobre, jednostavne domaće kuhinje, koristeći lokalne proizvode. Španiju karakterišu kratke i blage zime i topla i suva leta. 

Najpoznatiji turisticki centri, odnosno regije Španije su Kosta Brava, Kosta Dorada, Kosta del Sol, Kosta de la Luz, Andaluzija, Balearska i Kanarska ostrva, Kosta Verde, kontinentalni deo zemlje i drugi.

Prva pisana svedočanstva opisuju Iberiju kao zemlju nastanjenu Iberima, Baskima i Keltima. Nakon velikih borbi dolazi pod vlast Rima. Tokom srednjeg veka njom su zavladala germanska plemena da bi nedugo zatim potpala pod vlast Mavara iz severne Afrike. Tokom viševekovne borbe mala hrišćanska kraljevstva sa severa uspela su da povrate vlast nad poluostrvom. Poslednje mavarsko kraljevstvo palo je iste godine kada je Kolumbo stigao da Amerike. Tada je počelo da se stvara globalno carstvo a Španija je naredih vek i po bila vodeća evropska i svetska sila.

Brojni ratovi i drugi problemi vremenom su urušili njen status. Napoleonova invazija je dovela do haosa u zemlji, i podstakla pokrete za nezavisnost u španskim kolonijama. Neposredno pre Drugog svetskog rata Španiju je zadesio krvavi građanski rat koji je na vlast doveo diktatorski režim. Krajem sedamdesetih godina 20. veka dolazi do obnove demokratije a nešto kasnije Španija se pridružuje Evropskoj uniji, beležeći stabilan ekonomski razvoj i kulturni preporod.

 

Preporuka agencije

BERNAT II HOTEL - KOSTA BRAVA - CALELLA
BERNAT II HOTEL - KOSTA BRAVA - CALELLA
Detaljnije
Vila Anna - Atos - Nea Roda
Vila Anna - Atos - Nea Roda
Detaljnije
DILINA STUDIO HOTEL - Karpatos
DILINA STUDIO HOTEL - Karpatos
Detaljnije
Vila Ilias - Sitonija - Sarti
Vila Ilias - Sitonija - Sarti
Detaljnije