BARI

Ne postoji osoba koja je odrasla na prostorima bivše Jugoslavije, a da nije čula za čuvnu vezu Bar-Bari. U srednjovekovnoj Srbiji ovaj grad je bio poznat i kao Veliki Bar (italijanski Bari). Deveti je po veličini grad u Italiji. Drugo je bio po značaju privredno središte južne Italije, posle Napulja. Ipak, ono po čemu je ovaj grad najpoznatiji je kao grad svetoga Nikole, jer se u gradskoj katedrali nalaze mošti sveca, koje su stalno privlačile hodočasnike.

Posle Venecije i Trsta, Bari je najživiji italijanski grad na Jadranu. Ima oko 300 hiljada stanovnika. Od prestonice Rima Bari je udaljen 450 km, a od Napulja 260 km. Od Bara na suprotnoj obali Jadrana grad je udaljen 210 km jugozapadno preko mora.

Bari je univerzitetski grad i drugi grad po veličini u južnoj Italiji. Ekonomski je veoma živ grad i ljudi dolaze u njega prvenstveno zbog posla.

Šta posetiti u Bariju?

Bari je kulturno raskršće još iz antičkih vremena, idealna polazna tačka, grad gde se susreću staro i novo – stari grad, okružen impresivnim zidom i ispresecan uskim uličicama i moderni grad, sagrađen početkom XIX veka, koji je pretrpeo nekoliko promena tokom vremena.

Obilazak zamaka i katedrala po drevnim selima je divna prilika da se istraže prirodne lepote juga.

U XI veku u Bariju je podignuta bazilika sv. Nikole u romanskom stilu koja predstavlja prototip svih crkava u Apuliji. Predivna Basilica di San Nicola čuva svete ostatke poznatog sveca i svakako je najbitnija znamenitost ovog grada.

U katedrali Barija – građena u XII i XIII veku – ima dosta slika velikih majstora Tintoreta i Veroneza. Kako su veze, kao što smo već rekli, između naših krajeva i ovog grada bile jake, ovim crkvama davali su bogate poklone naši srednjevekovni vladari iz nemanjićke dinastije, naročito Milutin i Stevan Dečanski.

Zamak-tvrđava Castel del Monte je mesto koje obavezno morate posetiti. Sa svojim prostranim unutrašnjim delom, koji se danas koristi za moderna okupljanja i raznorazne događaje.

Raskošne palate Palazzo Mincuzzi, Palazzo Fizzarotti i Palazzo de Gemmis su lepi prizori za slikanje.
Preporučujemo vam da posetite i Cattedrale di San Sabino.

Istorija

Područje Barija bilo je naseljeno još u vreme praistorije. Luka na mestu grada se spominje 181. p. n. e. Nakon razarajućeg Gotskoga rata pod Langobardima u srednjem veku, uspostavljeni su pisani zakoni, koji su bili uzor za slične ustave u drugim južnim gradovima. Istorija Barija ni kasnije nije bila mirna. 1117. godine izbio je građanski rat, bio je ubijen arhiepiskop, a nadzor nad gradom je preuzeo Longobard Grimoald Alfeanit, koji je izabran od naroda da se odupre Normanima. Bari je u 16. veku postao deo Napuljske kraljevine. Zbog endemične malarije došlo je do nazadovanja grada. Kada je Napuljska kraljevina došla u ruke Francuza tokom Napoleonove ere kralj Napulja je bio Žoašen Mira, koji je dao da se 1808. godine izgradi novi deo grada. Bari se razvio u najznačajniju luku te oblasti, a 1860. godine priključen je novosnovanoj državi Italiji.

Za vreme Drugog svetskog rata došlo je u Bariju do teškoga hemijskoga incidenta. Nemački bombarderi su 2. decembra 1943. godine pogodili nekoliko savezničkih brodova, od kojih je na jednome bilo hemijsko oružje. Posle rata grad je doživeo rast, ali i haotičan urbani razvoj kao i drugi gradovi južne Italije, kada se veoma mnogo nekadašnjeg seoskog stanovništva naselilo po obodu grada.

Značaj za veze sa našim krajevima je veliki. Srednjevekovne države Zeta i Raška stalno su održavale političke i kulturne veze s ovim gradom, a i Dubrovnik je bio u tesnim trgovačkim vezama sa Barijem.
Klima u Bariju je sredozemna. Bari kao i cela Apulija su poznati kao veoma toplo i sušno područje Italije, posebno leti. 2007. godine zabeležena je najviša zabeležena temperatura od čak 46 podeoka.