Najlepše plaže na Tasosu - ISTOČNA OBALA

Na Tasosu ima čak 30-tak plaža koje vredi posetiti, a celo ostrvo u svom obimu ima 100 kilometara. Plaže su uglavnom peščane, sa postepenim ulaskom u vodu. Voda je generalno toplija na severnijoj strani jer ne gleda na otvoreno more.

ISTOČNA OBALA TASOSA - PLAŽE

Makriamos je plaža najbliža Limenasu (oko 2 km jugoistočno) i jedno je od najpopularnijih mesta na ostrvu. Uređena je, sa ležaljkama i suncobranima i obično prepuna u letnjim mesecima. Samo ime ove plaže na grčkom znači dugačak pesak odnosno plaža (ipak, dužina plaže je oko 250 metara što baš i nije mnogo).

Ova lepa peščana plaža je okružena gustim šumama i zelenom vegetacijom.

Od čistog je peska, nema stena i vrlo je plitka čak do 50 metara od obale. Pogodna je za decu svih uzrasta. Makriamos je jedna od plaža na Tasosu koja ima plavu zastavu i jedina na ostrvu koja ima trambolinu i plutajuću stenu sa koje plivači skaču. Tu su i tereni za odbojku na pesku kao i košarkaški i teniski teren. Za mlađu decu tu je i dečije igralište.

Do plaže je, osim putem, kolima, moguće doći i izletničkim brodom. Nekoliko brodova polazi svakog dana na krstarenje koje uključuje i ovu plažu.

Ulaz na plažu se naplaćuje 3 eura i za te pare imate mogućnost korišćenja bazena. Ulaz je besplatan u predsezoni (do 15. juna) i u postsezoni (posle 15. septembra).

 

Mermerna plaža (poznata i kao Saliara) je skrivena plaža do koje vodi široki prašnjavi put. Od Limenasa je udaljena manje od 6 km.


Od rampe za ulaz u kompleks Makriamos krenite desno, zemljanim putem koji nije toliko loš i odatle imate oko 4,5 km. Plaža je nekada bila pravi mali raj, a sada je potpuno komercijalna. Jedna je od najlepših na ovom ostrvu, ali gužva na njoj zna da bude izuzetno velika. 

Na samoj plaži postoje ležaljke, suncobrani i bar u kome možete nešto da poručite i dobijate besplatno suncobran i ležaljku. Dubina vode se postepeno povećava pa je ok i za ljude s malom decom.

Ako ne skrenete ovde, već nastavite nekih kilometar i po, stižete do “raskrsnice” na kojoj skrećete ulevo i zemljanim putem se spuštate još oko 400 metara do plaže Vati.

 

Plaža Vati je duga oko 150 metara, peščana, divlja i većini turista potpuno nepoznata plaža. Nije uređena, nema ležaljki, suncorana… ali ni gužvi. Dakle, ako ne želite gužvu - pravac ova plaža! Obavezno ponesite i hranu i piće jer ovde zaista nema sadržaja.


Put do nje je neasfaltiran i dosta loš. Kola možete da parkirate kod već pomenute Mermerne plaže i da prošetate ili da pažljivom vožnjom bez problema dođete do malenog parkinga na samoj obali i plaži Vati.

Ako volite da ronite i posmatrate podzemni svet, ovde možete videti ježeve, zvezde, ribice pa čak i hobotnice.

 

Zlatna plaža (Golden beach / gr. Hrisi Amudia) je dugačka oko kilometar i po, sa zlatnim peskom i kristalnom vodom. Nalazi se na istočnoj obali Tasosa, južno od plaže Makriamos, 12 km jugoistočno od Limenasa i na samo nekoliko minuta vožnje od grada Tasos.

Srednje je širine i okružena bujnom vegetacijom koja dolazi sve do mora. Oko same plaže postoji mnogo supermarketa, tradicionalnih taverni, caffe barova i trgovina za turiste, a među drvećem oko plaže se krije istoimeni kamp. Na njoj ume da bude velika gužva, a ima i plavu zastavicu.

Proteže se između naselja Skala Panagia (među lokalcima poznato kao Avlakia) i Skala Potamia.

Plitka voda je idealna za decu, pesak je celom dužinom i u vodi i na obali tako da je ovo jedna od najboljih plaža za porodice s mlađim naraštajem. Dugačak ravan put povezuje dva kraja Golden Beach-a. Nekoliko uskih puteva i staza se grana s njega i spušta prema moru. Planina Ipsarion se diže u pozadini, dodajući još lepote celom krajoliku.

Južni kraj plaže, bliže Skali Potamia je daleko razvijeniji za turizam s mnoštvom sadržaja sa stražnje strane, taverni i kafića, ali ovde nema prirodnog hlada.

Severni kraj Golden Beacha je od finog peska sa drvećem koje stvara prirodni hlad i malim molom gde svakodnevno izletnički brodovi iskrcavaju turiste.

 

Kinira je mirna plaža u istoimenom mestu na putu iz sela Potamia ka Rajskoj plaži (Paradisos). Od Limenasa je udaljena 20 kilometara.


Nije organizovana i nema ležaljke, suncobrane i tuševe, ali nema ni gužve. Voda je veoma čista i bistra, a obala peščano-šljunkovita pa malo procunjajte dok ne nađete deo koji Vam se najviše sviđa

Samo naselje Kinira ima bogatu istoriju koja seže do Feničana. Herodot ga je u svojim zapisima nazivao “Enera” i Kinira. Feničani su eksploatisali drvo i rudnike zlata na Tasosu, mnoge u okolini Kinire, u razdoblju 1600.-1500. pre Hrista. Postoje ostaci kupatila iz vizantijskog perioda i starohrišćanske bazilike koji su preživeli. 

 

Paradise je poznata i kao Rajska plaža, po mnogima najbolja i najlepša na ostrvu. Nalazi se 23 km jugoistočno od Limenasa, između mesta Aliki i Kinira.


Kao što samo ime kaže, ova plaža podseća na tropski raj. Dugačka je nepunih 300 metara, srednje širine i sa finim, belim peskom. Idealna je za decu. Postala je vrlo popularna tokom godina tako da je prilična gužva u sezoni. Organizovana je i opremljena ležaljkama i suncobranima, a tu su i barovi i restorani.

Paradisos je jedna od retkih plaža gde je nudizam dopušten i zato je vrlo popularna među naturistima.

Podeljena je na tri dela:

1. “bikini” deo - ovde možete videti pojedince i porodice s decom kako uživaju u kupanju.

2. Možete ići bez gornjeg dela pa su mnog devojke u toplesu

3. Treći deo (levi) je nudistički.