RESTORANI I BAROVI U RIMU

Ako se držite pravila da ne idete u restorane oko turističkih znamenitosti i izbegavate ona mesta koja imaju ispred ljude koji pozivaju goste u restoran, možete naići na odlične restorane.

Restorani i barovi u Rimu

U Rimu je lako naći osrednje restorane sa visokim cenama, jer to je grad prepun turista, kao i kafana namenjenih upravo turistima.

Međutim, ako zagrebete "ispod površine", naići ćete na bezbroj porodičnih taverni u kojima se služe jela sa najsvežijim mogućim sastojcima.

Trik je znati u koje kafane odlaze lokalci.

 

Taverna dei Fori Imperiali

Ova taverna ima standardni meni sa klasičnim jelima kao što su gnocchi (njoki) i saltimbocca alla romana, a cene su razumne. Ipak, redovni gosti znaju da uvek treba pitati šta je specijalitet tog dana - jedan od najboljih je domaća pasta sa raguom od belih tartufa. 

Ciampini gelateria

Mnoge đelaterije tvrde da su "najbolje" u Rimu, a poznato je da Rimljani znaju satima da raspravljaju o tome gde se jede najbolji sladoled u gradu. Mi vam preporučujemo cc koja se nalazi na pola puta između trga Piazza Navona i Španskih stepenica. Lokalci ovamo dolaze da pijuckaju piće i, naravno, naruče neki od sladoleda - od klasičnih sa crnom čokoladom do egzotičnih (od kestena ili varijantu breskva i pinjoli). Za malu zdelu ćete platiti €2.50, tako da to svakako neće biti najjeftiniji sladoled u Rimu, ali dva i po evra nije ništa naspram ukusa koji nećete zaboraviti.

Rimska kuhinja

Smešten u kvartu San Lorenzo prepunom grafita, Il Pommidoro je u rukama iste porodice koja ga je osnovala 1926. Ovde se pravi prava rimska hrana po pravim rimskim cenama, kao što je pasta carbonara za €8. Vegetarijanci neće biti presrećni, ali ljubitelji mesa hoće - naručite neko od čuvenih lokalnih specijaliteta kao što su pappardelle sa raguom od divlje svinje ili pajata (kuvana teleća crevca). Osim mesa, Il Pommidoro na jelovniku ima i podužu listu ribljih specijaliteta. Ovo je mesto gde možete probati autentičnu rimsku kuhinju, a da ne potrošite bogatstvo.

Pasta u restoranu Roma Sparita

Roma Sparita se nalazi u kvartu Trastevere i tu se služe odlični fritti, pizza, i meso i riba. Ipak, ovo mesto je najpoznatije po tradicionalnom rimskom specijalitetu cacio e pepe - pasta sa ovčijim sirom pecorino romano i crnim biberom. Ne dozvolite da vas jednostavnost ovog jela prevari. Pravi se po specijalnoj recepturi restorana Roma Sparita, tako da ćete o njemu sanjati dugo nakon što odete iz Rima. Terasa restorana Roma Sparita gleda na simpatičan trg kvarta Trastevere, i uvek je pun Rimljana - turisti tek treba da ga otkriju. Zbog toga mu je ime sasvim odgovarajuće: "Roma Sparita", što je nekada bio kolokvijalni naziv za ceo kvart Trastevere, a u bukvalnom prevodu znači "nestali" ili neotkriveni Rim.

Pica u Rimu

Pice su oko 8 eura, druga jela između 11 i 15 eura, a litar vina kuće između 11 do 15 eura.

Ako ogladnite dok šetate negde između Panteona i Vatikana potražite LikeAT i probajte najbolje sendviče u Rimu. 

 

Pizzeria Formula Uno

 

U Rimu možete pojesti dobru pizzu na bezbroj mesta, od kojih se mnoga pominju u turističkim vodičima, poput Da Baffetto ili La Montecarlo. Ali za vrhunsku pizzu bez hordi turista, idite u Formula Uno u kvartu San Lorenzo - testo je ovde tanko i hrskavo, a cene bezobrazno niske (znate li neko drugo mesto gde se capricciosa sa obilnim filom može dobiti za €6?).