Sjedinjene Američke Države

Sjedinjene Američke Države  su federalna ustavna republika koju čini pedeset država i jedan federalni okrug. Država se uglavnom prostire u centralnom delu Severne Amerike, gde se, između Tihog i Atlantskog okeana, nalazi četrdeset osam saveznih država i federalni okrug sa glavnim gradom Vašingtonom. Ovaj kontinentalni deo se na severu graniči sa Kanadom, a na jugu s Meksikom. Država Aljaska nalazi se na severozapadu kontinenta i graniči se sa Kanadom na istoku i Ruskom Federacijom na zapadu, preko Beringovog moreuza, dok se država Havaji nalazi u Tihom okeanu. Sjedinjenim Državama takođe pripada nekoliko ostrvskih teritorija raštrkanih širom Kariba i Pacifika.

Naciju je osnovalo 13 bivših kolonija Velike Britanije koje su se prostirale duž atlantske obale. Proglasivši se „državama“ 4. jula 1776. godine usvojile su Deklaraciju nezavisnosti. Pobunjeničke države pobedile su Veliku Britaniju u Američkom ratu za nezavisnost, što je bio prvi uspešni rat neke kolonije za nezavisnost. Federalna konvencija je 17. septembra 1787. godine usvojila danas važeći Ustav Sjedinjenih Država, a ratifikujući ga naredne godine, države su postale delovi jedinstvene republike. Povelja o pravima, sastavljena od deset ustavnih amandmana, ratifikovana je 1791. godine.

Kultura Sjedinjenih Država ima velik uticaj na svetsku kulturu i umetnost uopšte. Američka muzika, a posebno džez i bluz popularni su širom sveta. U SAD je nastao i rokenrol. Postoji i vrsta muzike koja se smatra narodnom i zove se kantri muzika.

Američka kinematografija spada među najuticajnije i najpopularnije kinematografije na svetu. Čuvena „fabrika snova“, Holivud, nalazi se u blizini Los Anđelesa.

Sjedinjene Države imaju preko 4.000 univerziteta, a neki, poput Harvarda i Jejla, među najčuvenijim su visokoobrazovnim institucijama na svetu. Mnogi poznati pisci i naučnici bili su rođeni Amerikanci, poput Marka Tvena i Tomasa Edisona.

U Sjedinjenim Državama se nalazi najveća svetska industrija filma, poznata kao Holivud. Ovde su snimljeni neki od najuspešnijih filmova svih vremena, poput Kazablanke, Prohujalo sa vihorom, Ben Hura, Kleopatre, Titanika, Avatara i drugih. Odavde takođe potiču i najveće svetske zvezde filma — od Beti Dejvis, Ketrin Hepbern, Marlona Branda, Hamfrija Bogarta, Merilin Monro, Elizabet Tejlor i Odri Hepbern, preko Džeka Nikolsona, Meril Strip, Roberta De Nira, Al Pačina, Dastina Hofmana i Meg Rajan, do Toma Kruza, Breda Pita, Leonarda Dikaprija, Džulije Roberts, Anđeline Žoli i Sandre Bulok.

 

 

Preporuka agencije

Hotel Sorra d’Or - Kosta Brava - Santa Susanna
Hotel Sorra d’Or - Kosta Brava - Santa Susanna
Detaljnije
HOTEL ATRIUM - TASOS - POTOS
HOTEL ATRIUM - TASOS - POTOS
Detaljnije
VILA COSMOS - Lefkada - Nidri
VILA COSMOS - Lefkada - Nidri
Detaljnije
Mantas Sea Side - Peloponez - Lutraki
Mantas Sea Side - Peloponez - Lutraki
Detaljnije